Ne me basat!!!, razstava karikaturista Borisa Jukića

Kje: Galerija Šivčeva hiša, Linhartov trg 22, 4240 Radovljica
Kdaj: 11.08.2016 ob 19:00 – 11.09.2016 do 19:00
Organizator: Muzeji radovljiške občine (MRO) – Galerija Šivčeva hiša

Slikovni rezultat za boris jukič
Boris Jukić je med tistimi redkimi duhovitimi ustvarjalci, ki s pronicljivostjo duha bridko komentirajo slovensko stvarnost. V zadnjem obdobju je izostril fokus in do skrajnosti shematiziral like, minimaliziral njihov dialog in komentarje. Razpoloženje njegovih likov se v »nulo« sklada z narodnim značajem »tipičnih Slovencev«, ki nastopajo v njegovih kratkih zgodbah (v treh kadrih) in podobno pikro komentirajo svojo okolico kot maček Garfield. Jukić z minimalnimi likovnimi izraznimi sredstvi ustvari močan učinek. Svoje like umešča v absurdne situacije, ki bralce /gledalce »vsekajo« na koncu miselnega procesa, v smislu »Au, saj res!« in sprožijo salve smeha.

Boris Jukić se je rodil 1950 v Radovljici. Diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljano leta 19679; leta 1986 je pridobil status samozaposlenega v kulturi in kot redni sodelavec začel objavljati v časopisu Delo. Od druge polovice 90 let pa vse do danes je objavil več kot 500 karikatur. Njegove trivrstične karikature so bile objavljene v edicijah časopisa Delo: v Sobotni prilogi, priloga Ozadja, na straneh namenjenih kulturi v NeDelu. V določenem obdobju je risal karikature in likovne komentarje tudi za Gospodarski vestnik, v mladosti pa tudi za revijo Mladino in študentski časopis Tribuna.

Na razstavi, ki sta jo pripravili Barbara Boltar in Vesna Teržan (avtorica spremnega besedila k razstavi), bo prikazan ožji izbor originalnih risb kot tudi izbor objav na časopisnih straneh.